Искаме ли нова ядрена централа или не ???





Искаме ли нова ядрена централа или не?




Що за риторичен въпрос за референдум, кой не иска да има работа и да се развива такъв основен отрасъл от икономиката като енергетиката. За изграждането на Белене няма да се ползват бюджетни пари и не се изисква държавна гаранция. България ще има атомна централа от най-ново поколение, която ще осигури възможно най-евтина електроенергия за българските консуматори, ще осигури 10 000 работни места в централата и около 50 000 работни места в обслужващата сфера около централата, ще гарантира развитие на индустрията в България, ще запази България като една от високотехнологично развитите държави в света и ще гарантира нейната енергийната Независимост.


До сега не исках да се ангажирам с мнение за да мога да изслушам, аргументите на двете страни по един национален въпрос като строителството на нова ядрена централа в България и особено на тези които се обявяват против проекта , нека се спрем на няколко от основните аргументи на хората които са против строителството на нова АЕЦ

Нека започнем с великото изявление на Гн. Б. ​​Борисов, че от референдум няма смисъл и е загуба на време и пари.

·         Гн. Борисов от референдум няма смисъл само в два случая - когато си управляван от монарх или от диктатор, но последния път като проверих все още сме демократична република, която се управлява от президент, правителство и местно управление, които се избират чрез демократични избори които по своята същност са референдум, или вече и от изборите няма смисъл.

Разбира СЕ език всеки средно интелигентен Български гражданин ЩЕ МУ Направи впечатление няколко точки От ЗАКОНA ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ В България които пряко ограничават правата език гражданите И противоречат С основния закон език демократично управление Научни Научни, които д'' Глас народен глас божи''.

Чл. 9 (3) Не могат да се подлагат на референдум в тяхната цялост кодекси и закони, които уреждат изцяло материята в дадена област.
(4) Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация.

Чл. 23 (3) Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума , предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.

Ядрената централа ще е твърде скъпа и електроенергията произведена от нея няма да е конкурентна на вътрешния и международния пазар и за това липсват и инвеститори в проекта. 


        Няма да ви занимавам с конкретни цифри и икономически анализи, всеки от вас може да се запознае с тях и да си направи изводите.

Анализ на резултатите от доклада на HSBC за АЕЦ Белене -  http://www.bulatom-bg.org/files/Referendum/Analysis_HSBC_% 20Report.pdf

Структура и анализ на проектната компания АЕЦ Белене - http://www.bulatom-bg.org/files/Referendum/Structure_and_Analysis_BELENE_NPP_Project_Company.pdf 

HSBC Project Белене Представяне на оперативен модел -  http://www.bulatom-bg.org/files/Referendum/Presentation_of_the_Operational_model_of_Belene_NPP.pdf


КОЛКО ЩЕШЕ ДА СТРУВА ЦЕНАТА НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ", АКО ЦЕНТРАЛАТА РАБОТЕШЕ В МОМЕНТА - http://www.bulatom-bg.org/files/Referendum/Belene_NPP_price.pdf

·          Ф акт Е, че в настоящия момент е трудно да се прогнозира точната цена на новата ядрена централа и за това се тиражират различни стойности за проекта от песимистичните 10 милиарда Евро до оптимистичните 6 милиарда, което се дължи на няколко фактора - в настоящия момент все още не е ясно дали изобщо ще се строи ядрената централа, кой ще я строи, къде ЩЕ бъде построена , за какъв период ще бъде построена, по каква технология ще се стои, какво оборудване ще се използва за нея и още много въпроси на които трябва да се отговори преди да може да се предвиди крайната стойност на проекта. 
·         Точно поради тези причини липсват и инвеститори за проекта, ако си спомняте за проекта АЕЦ Белене имаше инвеститор които беше готов да инвестира значителна част от капитала необходим за нейното построяване но се оттегли поради факта, че и до сегашния момент няма решение дали изобщо проекта ще бъде осъществен. 

Но нека оставим настрана това което все още предстои да се уточнява и се спрем на това което вече ни е известно.

·         Държавата и ние като граждани и данъкоплатци сме вложили милиарди в площадката за АЕЦ Белене 
·         Ядрената енергия е една от най - конкурентните в световен мащаб и това е икономически факт които се доказва от енергийните стратегии на страни като Франция, Германия, Англия, САЩ, Русия, Китай и много други.
·         На Балканите съществува недостиг на електрическа енергия (съществува търсене на този продукт)
·         В световен план се задава енергийна криза поради ограниченото предлагане (ограничени ресурси) и постоянно увеличаващото се търсене от страни като Индия, Китай и др. - Ако не сте обедини в това вижте какво става в Близки изток и Либия а и ако това не ви е убедило погледнете колко сте плащали за 1 литър бензин само преди няколко години и колко плащате в настоящия момент.

Но нека обобщим - вложили сме милиарди до настоящия момент, има дефицит на електроенергия на Балканите ами защо не сме я построили до сега? 

·         Поради същата причина поради която ще ходим на референдум на 27 януари - поради острата криза в страната на политическа решителност и постоянство.

Още едно широко тиражирано мнение на хората които се обявяват против строенето на нова ядрена централа на територията на България е, че ядрената енергетика е опасна. 

·         Никой не отрича, че ядрената енергетика крие рискове които съпътстват всички модерни технологии, но истината е, че този енергиен отрасъл се регулира по едни от най - строгите световни стандарти за безопасност и подлежи на постоянни проверки от международни комисии и сериозните инциденти в него се броят на пръстите на едната ви ръка въпреки, че в света съществуват стотици ядрени електроцентрали. Фактически има в хиляди пъти по голям статистически шанс да загубите живота си или сериозно да пострадате докато пресичате пътя или карате личния си автомобил или докато използвате електрически уреди в дома ви отколкото при ядрена авария. От което възниква обратния въпрос не следва ли преди да отричаме ядрената енергия, понеже крие рискове (колкото и минимални да са те), преди това да забраним използването на коли и транспортни средства и използването на електричество и електроуреди понеже те крият многократно по голям риск за здравето и безопасността на гражданите от ядрената енергетика?

Сеизмична устойчивост на площадка на АЕЦ "Белене и проекта за АЕЦ" Белене " - http://www.bulatom-bg.org/files/Referendum/Seismicity_Belene_NPP_site.pdf
  
Използване на термините Поколение (Generation) I, II Поколение, Поколение III, поколение III + и Поколение IV
Какво поколение ядрена централа е АЕЦ "Белене" - http://www.bulatom-bg.org/files/Referendum/Belene_NPP_Generation_Unit.pdf

Ядрената енергия не е екологични чиста ние искаме възобновяемо енергийно производство (зелена енергия)

·         За да мога да отговоря на това невярно и твърдение ще трябва да се спра най - общо на основните видове енергийно производство и тяхното място в енергийната система на страната, като ще се стремя да не влизам в подробности за да не ви отегчавам.

- Енергийни производители които директно преобразуват механична енергия от околната среда в електрическа енергия за потребление - към тази група влизат почти всички възобновяеми енергийни производители -. Слънчеви, Вятърни И някои видове Водни Характерно За тази ГРУПА Е, че не може да се предвиди количеството на енергията която ще бъде произведена и зависят до голяма степен от природните условия в дадения момент на деня или нощта

- Енергийни производители които използват складирана енергия - към този тип спадат всички язовири - въпреки, че произведената енергия е екологично чиста и лесно може да се произведе повече ако се увеличи потреблението по електрическата мрежата, те пряко се влияят то наличието на валежи през годината и при недостатъчно постъпление на вода в резервоара в които тя се складира е възможно да не могат да бъдат използвани за производство на електрическа енергия за потреблението.

- Енергийни производители които използват енергия която е складирана под формата на гориво - в тази група влизат АЕЦ, ТЕЦ - този вид енергийно производство се характеризира с високо ниво на предвидимост - докато има гориво те ще произвеждат нужното количество енергия и са известни като гръбнака на всяка модерна енергийна система.

След като направих гореспоменатите уточнения и пояснения и въпреки, че лично аз съм поддръжник на възобновяемото производство на електрическа енергия за потреблението нека бъдем реалисти, дори в страна като Германия където съществува от 20 години програма за държавно субсидиране на този отрасъл чрез директни парични инвестиции от държавата и данъчни преференции, възобновяемото производство на електрическа енергия не може да замени конвенционалното производство от техните ТЕЦ и АЕЦ и това което те са постигнали за 20 години е реално да намалят нуждата от строителството на нови конвенционални енергийни - производители, въпреки, че произведената енергия от възобновяемите енергийни - производители в настоящия момент е значително по скъпа от тази произведена от техните АЕЦ и ТЕЦ те развиват този отрасъл дори и на загуба'''' с ясното съзнание, че в бъдеще цените на не - възобновяемите ресурси ще продължават да се покачват и в период от 15-40 години възобновяемото производство на електрическа енергия ще е конкурентно спрямо конвенционалното производство от техните ТЕЦ и АЕЦ. 

Твърдението, че няма смисъл от нова АЕЦ и че ние вместо нея трябва да развиваме възобновяемо енергийно производство, тиражирано от някои хора показва само колко слабо са запознати с принципа на работа на енергийната система в страната и че не можеш да замениш АЕЦ с производство на електроенергия което е изключително непредсказуемо по своята същност и във всички развити страни се използва за намаляване на натоварването върху конвенционалното производство на електрическа енергия.

Когато на 27 застанете пред секцията за референдума пред въпроса'' Дали искаме нова АЕЦ'' от екологична гледна точка вие ще сте пред избора - дали да се строи нова ядрена централа която да замени производството от АЕЦ Козлодуй която е предвидена за спиране през година 2020 или ще се строят нови ТЕЦ-ове, но може и да се наложи и да внасяме електрическа енергия от техните АЕЦ и ТЕЦ.

Новата ядрена централа щяла да ни направи енергийно зависими от Русия.

·         Няма да се спирам подробно на този въпрос и ще цитирам малка част от експертната информацията предоставена на гражданите от БЪЛГАРСКИ АТОМЕН ФОРУМ (БУЛАТОМ).

Енергийна независимост ли предлага проекта АЕЦ "Белене"? - http://www.bulatom-bg.org/files/Referendum/Nuclear_Indipendence_and_RAW_Management.pdf

'' Ядрената енергетика гарантира висока степен на независимост поради много по-високата "сигурност на доставките" на ядрено гориво в сравнение с другите видове горива. Реакторите от типа ВВЕР-1000 се зареждат приблизително веднъж годишно с 42 или 48 касети свежо ядрено гориво. " "

'' Малкото количество гориво, необходимо за АЕЦ, позволява и лесното
създаване и поддържане на резерв от гориво на склад. В момента АЕЦ "Козлодуй" поддържа резерв, достатъчен за по едно зареждане на всеки от двата блока. Това на практика означава, че АЕЦ "Козлодуй" може да работи около две години без каквито и да е доставки на ядрено гориво. Това е много по-висока степен на автономност в сравнение с която и да е ТЕЦ. Достатъчно е например да се сравни тази автономност с изискванията на ЕС за поддържане на 90-дневни запаси от горива, за да се види много по-високата степен на независимост, която гарантира една АЕЦ.''

'' По принцип няма технически проблеми за смяна на руското гориво,
предвидено за използване в АЕЦ Белене с такова на Westinghouse. Смяната
теоретично и практически е възможна, но това ще коства допълнително усилия, ресурси и време както за реализиране, така и за лицензиране. Главният проблем на горивото на Westinghouse е, че фирмата няма достатъчно опит в производството на такъв тип гориво. В този смисъл за момента е най-добре е американските реактори да работят с американско гориво, а руските - с руско''.

·         Сравнете тази данни за автономност с прекъсването на доставките на газ за България от Русия поради отказа на Украйна да транспортира Руския газ на което бяхме свидетели преди няколко зими и също с постоянно повишаващите се цени на синьото гориво и сами може да си направите изводите. 

Нека построим нови реактори на площадката на АЕЦ Козлодуй и да ремонтираме 1 и 2 блок на същата централа и да удължим срока на експлоатация на 3 и 4.   

·         Ако сте запознати поне малко с строителство ще знаете, че около 14% от стойността на всеки проект е дизайн, строителството на нови реактори на територията на старата АЕЦ ще оскъпи проекта с 14% само за тяхното проектиране и като прибавим разходите за проучвания и лицензиране на новата строителна площадка, реално говорим за проект които ще е най - малко 20% и повече процента по скъп от проекта АЕЦ Белене и като прибавим и разходите направени досега по проекта говорим за една крупна сума която е в милиарди Евро и допълнително забавяне на строителството на новите блокове с години.

Стойност на лицензирането на площадка Белене - http://www.bulatom-bg.org/files/Referendum/Licensing_of_nuclear_facility.pdf

Ще се въздържа от всякакъв коментар относно закриването на реакторите в АЕЦ Козлодуй - предполагам, че не сте забравили кой е отговорен за това, а ако сте може да си припомните като попитате Google и да не забравите да им благодарите на тези'' Европейски'' политици на другия референдум след 6 месеца наречен - Парламентарни избори.   

Ще се спра на няколко факта за АЕЦ Козлодуй
·         Реално приближава края на експлоатационния си срок.
·         В Европа все още са в експлоатация реактори които са по стари и от спрените 1 и 2 блок 
·         За настоящия момент нашите реактор са издържали всички проверки и инспекции за безопасност като са покрили всички критерии за безопасна експлоатация.
·         Но за съжаление желанието на хората и професионализма на експертите по ядрена енергетика и безопасност не успя да надвие над глупостта и личната изгода на измислените ни политици отговорни за подписването на договорите с ЕС за затваряне на реакторите на АЕЦ Козлодуй.


Няма да ви подканвам да гласувате'' ЗА'' или'' Против'' строителството на нова АЕЦ в България щом четете тези редове значи сте интелигентен човек които може да мисли самостоятелно и му е интересно да прочете нещо различно от масово тиражираната информация от " "независимите'' медии в България. Аз лично не сам гласувал за нито едно правителство след 1989 г но ще гласувам на този референдум, понеже смятам, че всеки Български гражданин трябва да изрази своето мнение по този изключително важен за страната ни въпрос като гласува на референдума на 27 април, има голяма вероятност поради заинтересоваността на управляващите ни от мнението на гражданите, да се окаже и единствения на който някога ще мога да гласувам.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар